rsi kans rsi dag van de ondernemer dag voor de systeembeheerders functioneel beheerder

RSI / KANS

Delen
Delen
Een uurtje gewerkt? Tijd voor een micropauze met oefeningen voor de handen en de armen.

Geef RSI klachten geen KANS!

Plan een micropauze na een uurtje werken. De oefeningen helpen om RSI/KANS klachten te verminderen of te voorkomen. Het spreiden en het sluiten van vingers helpt om vocht af te drijven en beweging verhoogt de aanmaak van ‘feel good’ hormonen. Handig om een warming up in te plannen tijdens het opstarten van de computer. Rek en strek nooit tot het pijn gaat doen.

RSI/KANS oefening 1

Maak een vuist met de linker- en de rechterhand. Plaats de duim over de vingers. Houd 5 seconden vast. Spreid daarna de vingers. Houd 5 seconden vast. Sluit de vingers tegen elkaar. Adem rustig in en uit.

Oefening 2

Leg de linkerhand op de zijkant op tafel. De duim wijst naar boven. Spreid en sluit de vingers. Houd 5 seconden vast. Herhaal bovenstaande met de rechterhand. Daarna met beide handen tegelijk. Adem rustig in en uit.

RSI/KANS oefening 3

Raak met de duim één voor één de andere vingertoppen aan zodat een rondje ontstaat. Eerst met de rechterhand, dan met de linkerhand. Daarna beide handen tegelijk. Adem rustig in en uit.

Oefening 4

Vouw de handen en de vingers in elkaar. Maak draaiende bewegingen vanuit de polsen. Wissel een aantal keren rechtsom af met een aantal keren linksom. Adem rustig in en uit. Duur 30 seconden.

RSI/KANS oefening 5

Vouw de handen en de vingers in elkaar. Draai met de duim rondjes om de andere duim. Wissel vooruit af met achteruit. Adem rustig in en uit. Duur 30 seconden.

Oefening 6

Knijp rustig in een stressbal of in een denkbeeldige bal. Eerst met de linkerhand, dan met de rechterhand. Adem rustig in en uit. Duur 30 seconden. Wanneer je met de rechterhand in een stressbal knijpt, wordt informatie beter in het geheugen opgenomen en als je dit met de linkerhand doet, wordt de informatie weer gemakkelijk opgeroepen.

RSI/KANS oefening 7

Plaats de linkerelleboog op tafel. Buig de pols met ontspannen vingers naar voren. De vingers strekken vanzelf. Houd 5 seconden vast. Strek de pols met ontspannen vingers naar achteren. De vingers buigen vanzelf. Houd 5 seconden vast. Adem rustig in en uit. Herhaal bovenstaande met de rechterhand.

Oefening 8

Strek de arm en draai de handpalm naar boven. Pak met de andere hand de vingers vast. Buig de vingers van de gestrekte arm naar je toe. Houd 10 seconden vast. Adem rustig in en uit. Herhaal bovenstaande met de andere arm.

RSI/KANS oefening 9

Ga rechtop zitten en sla de armen over elkaar. Strek de ellebogen naar voren. Maak de rug bol. Houd 10 seconden vast. Adem rustig in en uit.

Oefening 10

Zit rechtop. Maak rondjes met de schouders. Afwisselend voor- en achterwaarts. Duur 10 seconden. Adem rustig in en uit.

RSI/KANS oefening 11

Sta rechtop. Zwaai vanuit de schouders beide armen rustig naar voren en naar achteren. Duur 10 seconden. Adem rustig in en uit.

Oefening 12

Sta rechtop. Strek beide armen naar de zijkant op schouderhoogte. Houd de armen stil. Draai tegelijk met beide polsen cirkels. Eerst vooruit, daarna achteruit. Duur 10 seconden. Adem rustig in en uit.

Download het E-book met oefeningen en ergonomie tips:

Deel het artikel met jouw netwerk.

Delen
Delen

Veel bekeken artikelen

error: Content is protected !!