stoelmassage op locatie werkregio ademhaling en koude handen Luchtverkeersleiders dag

Voorkom koude handen

Delen
Delen
Goed ademen zorgt voor een betere doorbloeding én heeft invloed op elk proces in het lichaam!

Heb je vaak last van koude handen?

Door de drukte van het leven ademen wij sneller, vaker en oppervlakkiger. De balans tussen zuurstof en CO2 in het lichaam wordt hierdoor verstoord. Een minder goede ademhaling kan koude handen veroorzaken. Dit komt door een verminderde doorbloeding.

Je kunt de doorbloeding gemakkelijk stimuleren door de werkplek ergonomisch in te stellen, rek- en strekoefeningen te doen en door te focussen op een goede ademhaling. Goed ademen heeft invloed op elk proces in het lichaam!

Plan 5 minuten in voor een simpele ademoefening! Met de oefening breng je jezelf tot rust, stimuleer je de doorbloeding en verhoog je het concentratievermogen. Een goede ademhaling is diep, langzaam, onhoorbaar en moeiteloos.

Tip! Gebruik bij koude handen of voeten een verwarmde muismat, bureau-onderlegger of vloermat.

Vitaliteit op het werk met stoelmassage op locatie

Een goede ademhaling is belangrijk

Hoe weet je of je verkeerd ademhaalt? Als je via de mond inademt, regelmatig zucht/gaapt, vaak en snel ademhaalt, soms een licht gevoel in het hoofd hebt, veel geluid maakt tijdens het ademen en de adem inhoudt of onregelmatig ademt. Een goede ademhaling is diep, langzaam, onhoorbaar en moeiteloos. Adem ontspannen in via de neus en gebruik buik- of flankademhaling. Er zijn drie manieren van ademhalen: borstademhaling (nee), buikademhaling (ja) en flankademhaling (ja).

Bij de borstademhaling wordt de borstkas door de nek-, schouders- en rugspieren omhoog getrokken. Deze ademhaling wordt de ‘hoge ademhaling’ genoemd en komt vaak voor bij stress. Spieren worden extra belast en de ademhaling is snel en oppervlakkig waardoor zuurstoftoevoer minder groot is.

Buik ademhaling

Buikademhaling is de natuurlijke manier om te ademen. De ademhaling is vanuit het middenrif door de navel naar buiten te duwen. De longen werken optimaal, de organen worden gemasseerd en deze ademhaling maakt vanzelf rustiger.

Buikademhaling oefening: Ga liggen op de rug en leg ter hoogte van de navel de handen op elkaar. Adem in door de neus en duw de handen op de buik omhoog. Adem uit door neus of mond en duw de buik weer naar beneden. Pauzeer totdat de volgende ademhaling opkomt. Blijf druk op de buik houden en adem weer diep in. Lukt de buikademhaling liggend goed, oefen het daarna zittend en staand.

Goede ademhaling via de flanken

De flankademhaling is ook een goede manier om de doorbloeding te stimuleren. Bij elke inademing zet de ribbenkast uit. Deze ademhaling is efficiënt bij bewegen en spreken.

Flankademhaling oefening: Ga staan en leg de handen met de duimen op de rug en de vingers naar voren op de zijkant/voorkant van de ribbenkast. Adem rustig in door de neus en maak de ribbenkast groter. Adem uit door neus of mond en laat de ribben zakken. Pauzeer totdat de volgende ademhaling opkomt. Lukt de flankademhaling staand goed, oefen het daarna zittend en liggend.

Download het E-book met praktische rek- en strekoefeningen:

Deel het artikel met jouw netwerk.

Delen
Delen

Veel bekeken artikelen

error: Content is protected !!