herfst traditionele chinese geneeskunde

Herfst en Celzouten

Delen
Delen
Aanvullende mineraalstoffen voor het lichaam. De jaargetijden vormen als ze ritmisch worden geleefd een welkome afwisseling in het leven. Het verdiepen in de altijd veranderende natuur kan een grote verrijking zijn en prikkelt de levendigheid van de mensen.

Herfst

Met het invallen van de herfst begint een langzame terugtocht uit de vrije natuur naar gesloten ruimten waardoor het zuurstofaanbod voor het lichaam afneemt. Hieruit kunnen omschakelingsproblemen ontstaan. Geleidelijk aan wordt zomerkleding verruild voor kleding die meer bij de herfst past. Tevens vinden veranderingen plaats in ons voedingspatroon. Het korter worden van de dagen en het verdwijnen van de kleuren heeft een deprimerende invloed op veel mensen. Het aanpassen van de woning kan helpen om het deprimerende gevoel te verminderen. Eveneens helpen het drinken van St. Janskruid thee en een gerichte inname van dr. Schüßler celzouten. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid ondervinden veel hinder van het feit dat de natuur in de herfst hun energie geleidelijk terugschakelt en in de winter zo goed als geheel uitschakelt.

Het samengaan met andere geneeswijzen

De originele celzouten volgens de receptuur van Dr. Schüßler zijn gezondheidsproducten en geen medicijnen en geen homeopathische geneesmiddelen. Ze kunnen naast andere medicamenten, regulier, homeopathisch, bloesemremedies etc., worden ingenomen. Zij belemmeren in geen geval de werking ervan. Integendeel, zij ondersteunen en bevorderen deze zelfs. Celzouten versterken de werking van andere medicijnen of supplementen omdat het lichaam die beter zal opnemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

voorjaar en celzouten

De herfst en celzouten

Vermoeidheid

Met de herfstperiode breekt er weer een tijd aan voor lange wandelingen waarbij het lichaam vaak wordt geconfronteerd met de grenzen van het prestatievermogen. Vaak worden krachten overschat en worden er tochten ondernomen die eigenlijk te zwaar zijn. Met als gevolg een vermoeidheid die dagenlang kan blijven hangen. Wilt u deze uitputting voorkomen, dan kunt u al enige dagen voor de tocht begint, beginnen met tenminste 10 tabletten van nr. 3 per dag. Op de dag van de tocht kunt u zoveel tabletten innemen als u wilt.

Spierpijn, spierverhardingen

De inname van 20 tot 30 tabletten van nr. 6 in combinatie met een dubbele hoeveelheid nr. 10 per dag bevrijdt de spieren niet alleen van afvalstoffen die zich tijdens de inspanning kunnen ophopen, maar het brengt ook de zuurstofhuishouding in de cellen weer op orde. Spierpijn verdwijnt dan verrassend snel. Door te lang aanhoudende belasting van de afzonderlijke spierbundels bij moeilijke tochten bestaat het gevaar voor verhardingen. Het innemen van nr. 12 tot 30 tabletten per keer is aan te bevelen of uitwendig in de vorm van crème gel aanbrengen.

Blaren op de voeten

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan overmatige belastingen dan heeft de huid meer verzorging nodig. De betroffen huidcellen kunnen de door het organisme ter beschikking gestelde voedingsvloeistoffen niet meer opnemen. Er ontstaat een blaar. Men moet deze niet leegprikken maar verzorgen met een brij. Hierbij worden nr. 3 en nr. 8 in de verhouding 1:4 gemengd, bijv. 5 stuks nr. 3 + 20 stuks nr. 8 en vervolgens op de blaar gebracht. Na enkele dagen is een crème gel met celzouten voldoende voor de genezing.

Eetlustproblemen kinderen

Als kinderen geen eetlust hebben, kan een groot mineralentekort hieraan ten grondslag liggen.

Nr.Aantal
210
310
57
67
87
97
Geen eetlust kinderen

Haaruitval

Voor gezond en sterk haar in de winterperiode kan men een kuur van de volgende celzouten gedurende 1 à 2 maanden dagelijks innemen.

Nr.Aantal
17, elasticiteit van het haar
58, energie voor nieuwvorming
810, verzorging van de hoofdhuid
910, soepelheid van de haren
1120, vorming van het haar
Haaruitval

Terneergeslagenheid

De tijd van terneergeslagenheid, van weemoed, van treurigheid, kortom de tijd van depressieve gemoedstoestanden. Deze gevoelens komen in heel verschillende mate voor bij mensen. Bij sommige mensen gaat deze tijd geruisloos voorbij, anderen hebben ondersteuning nodig en sommigen hebben zelfs hulp van buiten nodig. Een behandeling met celzouten kan uitsluitend worden toegepast bij milde klachten. Depressies en zware terneergeslagenheid moeten medisch worden begeleid. De voorgedragen celzouten kunnen de zwaarmoedige toestanden niet verhelpen, maar wel kunnen ze helpen om er beter mee overweg te kunnen. St. Janskruidthee kan ook verlichting brengen.

Nr.Aantal dagelijks
520, huilerigheid, moedeloosheid
610, ergernis, weemoed
1110, zenuwen
157, teneergeslagenheid, huilerigheid
227, diepe uitputting
Teneergeslagenheid

Ischiaspijnen en spit

De verlaging van de gemiddelde temperatuur in de herfst veroorzaakt een verkorting van de spieren. Als de spieren al een verhoogde basisspanning hebben, dan is deze bijkomende verkorting heel pijnlijk. De verkorte spieren drukken de wervels samen die op hun beurt op de tussenwervelschijven drukken. Als laatste in de rij werkt de druk ook op de zenuwen. Dit betreft vooral de lendenwervelzuil en daarmee ook de ischiaszenuw. Een dagelijkse inname van het volgende celzouten mengsel helpt de problemen te vermijden. Bovendien kan het ook als gewrichten crème gel uitwendig worden gebruikt.

Nr.Aantal dagelijks
17, bevordert elasticiteit spieren
210, ontspant de spieren
310, vermindert pijnen
810, versterkt de tussenwervelschijven
910, reduceert zuren
117, verhoogt de verzorging van verzwakte zenuwen
Ischiaspijnen en spit

Spierreuma, gewrichtsreuma en jicht

Aan het begin van de koudere jaargetijden beginnen de oude kwalen weer op te spelen. Jichtknobbels en opgezwollen kraakbeen in de gewrichten veroorzaken pijn en de in het weefsel opgeslagen zuurkristallen irriteren voortdurend. De aangegeven mengsels moeten dagelijks gedurende langere tijd worden ingenomen en uitwendig als crème gel op de pijnlijke plekken worden aangebracht.

Nr.Aantal dagelijks
310, bevordert afnemen ontstekingsreacties
67, bouwt gifstoffen in de cellen af
820, bouwt purine af en bouwt kraakbeen op
920, neutraliseert urinezuren
1110, bouwt zuurkristallen af
2210, bouwt zuren af
Spierreuma, gewrichtsreuma en jicht

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Wil je meer weten over Celzouten?

Bronnen:
Bloesem Remedies Nederland, Bram Zadelberg.
Vereniging voor biochemie volgens dr. Schüßler en Gezichtsanalyse, Zell am See.
T. Feichtinger & S. Niedan, Gezond het Jaar door met Schüßler celzouten.
T. Feichtinger & E. Mandel & S. Niedan, Handbuch der Biochemie nach Dr. Schüßler.
T. Feichtinger, Salze für Ihr Kind.

Deel het artikel met jouw netwerk.

Delen
Delen

Veel bekeken artikelen

error: Content is protected !!