Vitaliteit op het werk met stoelmassage op locatie. Gezonde inspiratie tips ademhaling en koude handen safer internet dag

Gezonde inspiratie tips

Delen
Delen
Maak met een frisse blik van elke dag de leukste dag.

It’s time to boost your energy!

Voor velen zijn loslaten, accepteren, vertrouwen, bewustzijn en overgave de basislessen van het leven. Nu werk- en het privéleven in elkaar overlopen, blijft het belangrijk om zowel fysiek als mentaal voldoende rust te nemen. Het kost wat tijd om aan verandering in het dagelijkse ritme te wennen. Blijf effectief en energiek werken met een aantal gezonde inspiratie tips over lifestyle en vitaliteit.

Onze focus is als een spier die moet worden getraind. Als de concentratie even ontbreekt of als je ergens niet uit komt, ga niet op de automatische piloot verder. Kies voor een lekkere werkflow en neem een korte pauze om daarna weer vol energie de eerdere taak op te pakken.

’s Morgens uitrekken is goed

Rek jij je nog uit voordat je het bed uitstapt? Weet je dat je in de avond ongeveer twee cm korter bent dan in de ochtend, omdat het vocht in de tussenwervels in de loop van de dag afneemt en gedurende de nacht weer wordt aangevuld? Stap dus niet direct uit het bed en neem een minuutje de tijd om het lichaam weer actief te maken. Door na het wakker worden even goed de armen te strekken en de rug te hollen of bollen krijgen de spieren en de hersenen de prikkel om wakker te worden.

Gezonde inspiratie tips!

 • Buig de rechterknie en trek deze met twee handen richting de neus. Herhaal met de linkerknie en daarna met beide knieën tegelijkertijd.
 • Trek de knieën op en kantel ze gelijktijdig terwijl de heupen meedraaien en de schouders op het bed blijven liggen naar rechts en daarna naar links.

Fit wakker worden

Een eenvoudige vuistregel. Voel je je genoeg uitgerust als je wakker wordt? Dan heb je genoeg geslapen. De slaap is opgebouwd in fases van doezel, lichte, diepe en REM-slaap (Rapid Eye Movement). Alle fases zitten in één blok dat per nacht vier tot vijf keer wordt doorlopen.

1e fase doezelslaap: overgang tussen wakker zijn en slapen.
2e fase lichte slaap: spieren gaan meer ontspannen en ademhaling wordt rustiger.
3e fase diepe slaap: lichaam is helemaal ontspannen.
4e fase REM-slaap: onregelmatig ademen, lichaam is rustig en hersenen zijn actief.

Tijdens de slaap ontspant en herstelt het lichaam. De diepe slaap is om nieuwe energie op te doen, om cellen te repareren, afweerstoffen worden aangemaakt en het immuunsysteem wordt op peil gehouden. De remslaap verwerkt en ordent de informatie van de dag die vanuit het korte termijn-geheugen wordt overgedragen naar het lange termijn-geheugen.

Gezonde inspiratie tips!

 • Trek de gordijnen open om een signaal aan de hersenen te geven om wakker te worden.
 • Neem een warme douche en eindig met koud zodat het lichaam sneller wakker wordt.
 • Ontbijt goed om de stofwisseling te stimuleren.

Dry brushing/Droog borstelen

De huid is ons grootste zintuig en heeft huidhonger! Dry brushing of droog borstelen is een eeuwenoude zelfmassage techniek om met een borstel op de droge huid zonder olie of water de dode huidcellen los te maken. Droog borstelen activeert het lymfesysteem waardoor afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd, de huid beter wordt doorbloed en extra zuurstof én meer voedingsstoffen krijgt.

Borstel zachtjes, langzaam en met ronddraaiende of lange, strijkende bewegingen altijd richting het hart. Begin van de voeten naar boven en van de hand naar de schouder. Verder naar de buitenkant borstelen op buik, sleutelbeen, oksels en borstbeen en van het gezicht en de hals naar het sleutelbeen. Na het droog borstelen wordt geadviseerd om te eindigen met een afwisselende koude en warme douche.

 • Doe het één tot maximaal drie keer per week.
 • Gebruik een borstel met natuurlijke haren en een lang, eventueel afneembaar handvat.
 • Let op! Op een geïrriteerde huid kan niet worden geborsteld.

Start de dag met een koude douche!

Een koude douche? Ja, je leest het goed. De gezondheidseffecten zijn enorm. Het nemen van een koude douche verbetert de weerstand en verhoogt de bloedsomloop waardoor jij je fitter gaat voelen. Daarom is koud douchen de moeite waard om uit te proberen. En natuurlijk kun je daarna de douche weer op een aangename temperatuur zetten. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig een koude douche nemen of in koud water zwemmen 30% minder kans hebben om ziek te worden. Dit is een direct gevolg van de verbetering van het immuunsysteem. Wel even volhouden, dit wordt bereikt na dertig dagen koud douchen.

Zet de temperatuur omlaag en begin met 20 tot 30 seconden koel douchen. Bouw per douchebeurt rustig op zolang je de koude stroom kunt verdragen. Ben je er aan gewend dan is het beste om de temperatuur niet langzaam af te bouwen, maar abrupt de temperatuurknop naar koud te draaien.

Gezonde inspiratie tips!

 • Begin met een warme douche en bereid je mentaal voor.
 • Zet dan snel de knop om. Probeer het twintig seconden vol te houden, eventueel met een timer.

Werkplezier is flexibel denken

Voor de gezondheid is afwisselend zittend en staand werken belangrijk. Neem voldoende pauzes en probeer even naar buiten te gaan. Goed voor de aanmaak van vitamine D én voor de dagelijkse beweging. Ga wandelen, touwtje springen, traplopen, stofzuigen of hang de was op.

Bewegen is goed voor de balans en het uithoudingsvermogen. Het heeft een positief effect op de gezondheid, de alertheid en de kwaliteit van de slaap. Als je beweegt en ontspant, wordt de aanmaak van neurotransmitters verhoogd, krijgen de hersenen krijgen meer zuurstof en worden afvalstoffen afgevoerd.

Neurotransmitters / ontspanning zorgen voor de ‘feel good’ stoffen endorfine, serotonine en dopamine en voor de vermindering van cortisol.

Voordelen van bewegen

• ter verbetering van insulinehuishouding, bloeddruk en cholesterolgehalte.
• voor het afvoeren van afvalstoffen voor een betere doorbloeding.
• om te ontladen waardoor stress vermindert.
• voor de verbetering van het geheugen.
• om te lachen en vrolijker te worden.
• voor geestelijke ontspanning.
• voor een betere spijsvertering.

Wandelen: wat doet het voor jouw lichaam

 • Wandelen verbetert de weerstand omdat het aantal witte bloedcellen in het lichaam toeneemt. De weerbaarheid tegen infecties wordt vergroot.
 • Als je vaker wandelt, nemen de longen meer zuurstof op en worden het hart en de bloedvaten sterker door een betere conditie.
 • Regelmatig wandelen zorgt dat je ’s nachts beter slaapt en ’s morgens meer energie hebt.
 • Bij 30 minuten stevig wandelen wordt de vetverbranding gestimuleerd.

Gezonde inspiratie tips!

 • Nordic walking: intensievere training van rug-, schouder- en armspieren.
 • Brisk walking: bewegen met power met een tempo tussen wandelen en hardlopen.
 • Chi walking: combinatie van wandelen met Tai Chi.

Download de E-books met meer tips:


Deel het artikel met jouw netwerk.

Delen
Delen

Veel bekeken artikelen

error: Content is protected !!